Ραγδαία αύξηση της ενδοσχολικής βίας

Ραγδαία αύξηση της ενδοσχολικής βίας

Αρ. Πρωτ. 5223/20.10.2010

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Έντονη αύξηση της ενδοσχολικής βίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η σχολική βία αποτελεί ένα δυσάρεστο και επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο, οι επιπτώσεις του οποίου μπορεί να είναι σοβαρές για παιδιά και εφήβους. Εκτός  των κινδύνων που συνεπάγεται η σωματική βία, ο σωματικός και ψυχολογικός εκφοβισμός είναι ικανός να προκαλέσει φόβο και κατάθλιψη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία. Στη χώρα μας η ανυπαρξία προγραμμάτων και πολιτικών παρέμβασης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας, διογκώνει το φαινόμενο.

Στην παρούσα συγκυρία, οι δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η φτώχεια και η ανεργία, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες αύξησης των φαινομένων της σχολικής βίας. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να λάβουν όλα εκείνα τα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της ευμάρειας για όλους τους πολίτες είναι ύψιστη προτεραιότητα και οφείλουμε να τη διασφαλίσουμε και να την προασπίσουμε με κάθε τρόπο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να μειωθεί και να αντιμετωπιστεί η ενδοσχολική βία σε παιδιά και εφήβους;

Απαντήσεις Υπουργείων